Vermoeidheid

Je kunt je tijdens en na de behandeling van borstkanker vermoeid voelen. De vermoeidheid kan ontstaan door de behandeling. De oorzaken zijn complex en kunnen niet altijd worden vastgesteld. Door narcose, bestraling of chemotherapie kan een tijdelijke vermoeidheid ontstaan. Daar komt vaak nog bij dat dit een energievretende periode voor je is met emotionele stress, verdriet en rouw. In veel gevallen heeft de vermoeidheid verschillende oorzaken.

Wat te doen bij aanhoudende vermoeidheid, tips en suggesties om met de vermoeidheid om te gaan en lotgenotencontact kun je terugvinden in dit hoofdstuk van mijn boekje. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.

 

Bewegen en sporten
Fysiotherapie bij kanker Uit onderzoek blijkt dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen.

Beweegprogramma Oncologie is een speciaal beweegprogramma voor mensen met kanker gegeven door een oncologiefysiotherapeut bij je in de buurt.

Stichting Tegenkracht biedt kankerpatiënten sportbegeleiding op maat.

 

Voeding bij kanker
Brochure KWF Voeding bij kanker

Op de website Voeding en kanker kan je een wetenschappelijk antwoord van experts krijgen op vragen over voeding voor, tijdens en na de behandeling van kanker.

Hier kan je een diëtist bij je in de in buurt zoeken.

 

Vermoeidheid
Brochure KWF Vermoeidheid na kanker

Als je last hebt van kanker-gerelateerde vermoeidheid (Cancer-Related Fatigue, CRF) ben je waarschijnlijk geestelijk en lichamelijk uitgeput. De Untire app geeft je de middelen om vermoeidheid bij kanker te verminderen en je leven weer te kunnen leven.

Internettherapie ‘Minder moe bij kanker’ (Ex-)kankerpatiënten met ernstige vermoeidheidsklachten hebben veel baat bij deze therapie. De internettherapie wordt vergoed via de basisverzekering.

Ook inloophuizen en psycho-oncologische centra bieden trainingen en cursussen tegen vermoeidheid aan bij je in de buurt.

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Psychsociale Oncologie kun je zoeken naar psychosociale hulpverleners in de oncologie, zoals psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en maatschappelijk werkenden.

 

Cognitieve klachten
Geheugen- en concentratieproblemen na kanker

Wat is er te doen aan cognitieve problemen?

Adviezen en tips bij cognitieve problemen

Artikel B-magazine over Chemobrein

Lezing Chemobrein van professor Sanne Schagen over cognitieve problemen bij kankerpatiënten.

 

 

Gemist
De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl

Steun ons

Door Jong Borstkanker te steunen help je mee om passende informatie aan te bieden aan jonge vrouwen met borstkanker. Goede informatie is essentieel bij het omgaan met en verwerken van borstkanker.

Help ons mee! >>

Bestel het boekje

In het boekje ‘Als jouw wereld stil komt te staan…’ worden antwoorden gegeven op diverse onderwerpen die met borstkanker te maken hebben.

Direct bestellen >>