Seksualiteit
De beleving rondom seksualiteit gedurende de behandeling en daarna is voor geen vrouw hetzelfde. Het kan zijn dat je weinig tot geen veranderingen in de seksuele behoefte voelt. Maar het kan ook dat je een tijdlang geen of weinig zin in seks hebt. Emotioneel gezien is dit natuurlijk een heel belastende periode, want als je je zorgen maakt, vergt dat veel aandacht en energie. Na de behandelingen moet je wennen aan alle veranderingen aan je lichaam, in je relatie en in je leven. Ook voor je (eventuele) partner is het wennen.
In dit hoofdstuk lees je meer over de bijwerkingen van behandelingen, het bespreekbaar maken van dit onderwerp, wat te doen bij aanhoudende problemen en wat als je nog geen relatie hebt of in de toekomst een relatie krijgt. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.
Podcasts over seksualiteit na (borst)kanker
De herontdekking van haarzelf is een openhartige podcastserie over veranderingen in de vrouwelijke seksualiteit na de behandeling van borstkanker. In deze serie vertellen vrouwen en partners over hun ervaringen en wat kan helpen. Daarnaast geven professionals uitleg en adviezen.
In de podcast De Bespreekkamer onderzoekt journaliste Daan Borrel de invloed van kanker op seksualiteit en intimiteit bij jonge mensen met kanker omdat deze onderwerpen in de spreekkamer lang niet altijd aan bod komen. Ze gaat langs bij specialisten, seksuologen, educators, relatietherapeuten, een taoïst, oncologen, en natuurlijk bij jonge ervaringsdeskundigen.
Meer ervaringsverhalen
Toen Kim Gringhuis-Ottens (33 jaar) in 2015 te horen kreeg dat ze borstkanker had, was er lange tijd geen ruimte voor seksualiteit en intimiteit met haar man. Ze was ook een van de sprekers op het Roze Olifantsymposium voor oncologieverpleegkundigen en sprak hier over borstkanker, seksualiteit en intimiteit.
Marloes Noordhoek kreeg op 28-jarige leeftijd de diagnose borstkanker met uitzaaiingen in de botten. Ze ervoer welke impact de diagnose kanker kan hebben op je liefdes- en seksleven. Door de bijwerkingen van de medicijnen veranderde ze en herkende ze zichzelf niet meer. Ze pleit voor meer begeleiding rondom relaties, intimiteit en seksualiteit bij kanker. Dit interview komt uit het Kankerzorg in beeld rapport ‘Kanker bij jongvolwassenen’.
Brochures
Brochure Borstkanker & Seksualiteit van Ria Bremer & prof. dr. J.G.M. Klijn
Brochure Rutgers WPF Borstkanker en seksualiteit
Brochure BVN Intimiteit en seksualiteit bij borstkanker
Brochure KWF Kanker en je relatie
Bestel gratis boekje AVL 80 Vragen over kanker en seksualiteit
Seksuologen
Hier kan je een seksuoloog bij je in de buurt vinden.
Gemist
De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl