Seksualiteit

De beleving rondom seksualiteit gedurende de behandeling en daarna is voor geen vrouw hetzelfde. Het kan zijn dat je weinig tot geen veranderingen in de seksuele behoefte voelt. Maar het kan ook dat je een tijdlang geen of weinig zin in seks hebt. Emotioneel gezien is dit natuurlijk een heel belastende periode, want als je je zorgen maakt, vergt dat veel aandacht en energie. Na de behandelingen moet je wennen aan alle veranderingen aan je lichaam, in je relatie en in je leven. Ook voor je (eventuele) partner is het wennen.

In dit hoofdstuk lees je meer over de bijwerkingen van behandelingen, het bespreekbaar maken van dit onderwerp, wat te doen bij aanhoudende problemen en wat als je nog geen relatie hebt of in de toekomst een relatie krijgt. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.

 

Borstkankervereniging Nederland heeft een uitgebreide webpagina over seksualiteit.

Het ontstaan van seksuele problemen is een van de mogelijke late gevolgen van de behandeling van borstkanker.

Seksuele problemen voorkomen

B-bewust Checklist Seksualiteit en intimiteit

Omgang met seksuele problemen

Hulp bij seksuele problemen

Artikel B-magazine Over seks gesproken

De invloed van medicijnen op seksualiteit

Artikel B-magazine Ook als je kanker hebt kun je lol in bed hebben In dit artikel praten Tim (35) en Marleen (32) hierover.

Informatie voor partners: relatie en seks

 

Literatuur
Brochure Borstkanker & Seksualiteit van Ria Bremer & prof. dr. J.G.M. Klijn

Brochure Rutgers WPF Borstkanker en seksualiteit

Brochure KWF Kanker en seksualiteit

Zorgboek borstkanker, Hoofdstuk 17 Seksualiteit, van Stichting September. Verkrijgbaar bij de apotheek.

 


Gemist

De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl

Steun ons

Door Jong Borstkanker te steunen help je mee om passende informatie aan te bieden aan jonge vrouwen met borstkanker. Goede informatie is essentieel bij het omgaan met en verwerken van borstkanker.

Help ons mee! >>

Bestel het boekje

In het boekje ‘Als jouw wereld stil komt te staan…’ worden antwoorden gegeven op diverse onderwerpen die met borstkanker te maken hebben.

Direct bestellen >>