Per dag sterven in Nederland 9 mensen aan de gevolgen van borstkanker

Helaas maken ook wij mee dat een veel te jonge lotgenoot is overleden. Zo oneerlijk is de strijd tegen borstkanker. Dit moet stoppen, dit aantal moet dalen en daarvoor is onderzoek noodzakelijk.

Pink Ribbon vraagt met de campagne #9perdag, om meer begrip voor patiënten en met klem hulp vragen voor meer onderzoek. Onderzoeken leiden tot nieuwe inzichten. Inzichten die prognoses en het leven van de (ex)borstkankerpatiënt verbeteren. Gemiddeld overlijden er 275 mensen per maand aan borstkanker waarvan gemiddeld 2 mannen. Dagelijks overlijden er in Nederland 9 mensen aan de gevolgen van borstkanker. Pink Ribbon vindt dit een nieuwsfeit. Daarom plaatsten zij eind september nieuwsberichten over dit onderwerp in grote landelijke dagbladen; heel Nederland moet dit weten. Niet om angst te zaaien, maar om de noodzaak voor méér onderzoek op het gebied van borstkanker te benadrukken.

Patiënten vertellen met grote regelmaat dat de reactie van hun omgeving op de diagnose pijnlijk is. Er wordt gezegd dat ze ‘geluk’ hebben, omdat de ziekte te genezen zou zijn. De overlevingskansen van borstkanker zijn goed, meer dan 80% van de patiënten overleeft de ziekte. Maar helaas is het een FEIT dat vandaag de dag in ons land 9 mensen overlijden aan de gevolgen van borstkanker. Het is dus niet vreemd dat patiënten bang zijn en het niet als een ‘geluk’ ervaren borstkanker te hebben.