Lymfoedeem

Wanneer je aan borstkanker bent geopereerd en een okselkliertoilet hebt gehad, loop je een verhoogd risico om lymfoedeem in je arm en/of borst te krijgen. Experts schatten dat 7 tot 40% van de vrouwen in enige mate te maken krijgt met lymfoedeem na borstkankeroperaties. Bestraling verhoogt dit risico nog eens en ook sommige soorten chemotherapie kan het risico verhogen.

Een duidelijke uitleg, een afbeelding van het lymfestelsel, de do’s en don’ts bij lymfoedeem en de behandeling ervan worden in dit hoofdstuk van het boekje weergegeven. Er zijn foto’s afgebeeld van een lotgenote met lymfetaping, een kous en een sleeve. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.

 

Lymfoedeem
Brochure KWF Lymfoedeem bij kanker

Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem

Richtlijn Lymfoedeem Patiëntenversie 2014

 

Seroom en AWS
Er is een verschil tussen seroom en lymfoedeem. Seroomvocht is vocht dat zich ophoopt in het wondgebied dat kan ontstaan na operaties zoals een borstamputatie en/of okselkliertoilet.

Axillairy Web Syndrome (AWS) ziet eruit alsof er koorden, snaren of touwtjes vanuit de oksel lijken te lopen vanaf de oksel naar de elleboog.

 

Oedeemfysiotherapeut of huidtherapeut
De behandelspecialisten op het gebied van lymfoedeem zijn oedeemfysiotherapeuten en huidtherapeuten. De dichtstbijzijnde oedeemfysiotherapeut kun je vinden op de webpagina van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie.
De huidtherapeut is te vinden via de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

 

Leuke armkousen
Bij Lymphedivas zijn arm- en handkousen te bestellen waar al een leuke print in de elastische kousstof zelf geweven is. Dit is een Amerikaans bedrijf die klasse 1 en 2 kousen kan leveren. Wij raden aan dit altijd in overleg met arts en oedeemtherapeut te doen!

 

 

Gemist
De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl

Steun ons

Door Jong Borstkanker te steunen help je mee om passende informatie aan te bieden aan jonge vrouwen met borstkanker. Goede informatie is essentieel bij het omgaan met en verwerken van borstkanker.

Help ons mee! >>

Bestel het boekje

In het boekje ‘Als jouw wereld stil komt te staan…’ worden antwoorden gegeven op diverse onderwerpen die met borstkanker te maken hebben.

Direct bestellen >>