Hormoontherapie

Naast radiotherapie en chemotherapie kun je borstkanker ook behandelen met hormoontherapie of met immunotherapie. Vaak krijg je eerst chemotherapie voordat de hormoontherapie gestart wordt.

Hormoontherapie heet officieel anti-hormonale therapie. Je krijgt namelijk een behandeling die de werking van bepaalde hormonen verminderen. Dit kan worden toegepast bij tumoren die hormoongevoelig zijn.

Immunotherapie een doelgerichte therapie tegen bepaalde tumorcelkenmerken. Als je tumor Her2/neu-positief is kan je deze therapie je worden voorgesteld.

Wanneer je anti-hormoon therapie of immunotherapie krijgt, waar deze voor bedoeld is en wat de bijwerkingen zijn, kun je in dit hoofdstuk in het boekje lezen. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.

 

(Anti-)hormoontherapie

– Brochure KWF Hormonale therapie bij kanker

– Bestel gratis boekje AVL 86 vragen over antihormonale therapie bij borstkanker

Hormonen, receptoren en anti-hormonale therapie

Wat is (anti-)hormonale therapie?

Hoe werkt hormoontherapie?

Algemene bijwerkingen

Soorten anti-hormonale medicatie

Anti-hormonale therapie bij jonge vrouwen voor de menopauze (overgang)

 


Immunotherapie

Doelgerichte therapie

Wat is immunotherapie?

Chemo- en immuuntherapie

Her2/neu gerichte therapie

– bij HER2-postieve (uitgezaaide) borstkanker: trastuzumab (Herceptin®),  pertuzumab (Perjeta®), trastuzumab-emtansine/T-DM1 (Kadcyla®)

– Brochure Herceptin

PARP-remmers zijn alleen nog in studieverband beschikbaar. Deze middelen zijn voor de patientengroepen waarin BRCA genmutaties aanwezig zijn ongeacht die persoon een genmutatiedrager is.

 

 


Gemist

De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl

Steun ons

Door Jong Borstkanker te steunen help je mee om passende informatie aan te bieden aan jonge vrouwen met borstkanker. Goede informatie is essentieel bij het omgaan met en verwerken van borstkanker.

Help ons mee! >>

Bestel het boekje

In het boekje ‘Als jouw wereld stil komt te staan…’ worden antwoorden gegeven op diverse onderwerpen die met borstkanker te maken hebben.

Direct bestellen >>