Erfelijkheid

Toen ik in het ziekenhuis hoorde dat mijn borstkanker mogelijk erfelijk was, wilde ik dit laten onderzoeken. Ik was nog maar 19 en kom uit een grote familie, waar geen borstkanker in voorkomt. Als ik wel erfelijk belast zou zijn, dan had dit gevolgen voor mijn hele familie.

Hoe zo’n onderzoek in zijn werk gaat, wat de statistieken zijn en wat de gevolgen voor jou en eventueel je familieleden zijn, lees je in dit hoofdstuk van het boekje. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.

 

Borstkanker en erfelijkheid

Borstkanker en erfelijkheid

 

Het onderzoek

Erfelijkheidsonderzoek

Mogelijke testuitslagen van het erfelijkheidsonderzoek

 

BRCA-genmutatie

Jonge vrouwen met een BRCA1- of BRCA2-genmutatie hebben een sterk verhoogd risico op borst- en eierstokkanker. Op de website BRCA van de werkgroep ‘Erfelijke borst- en eierstokkanker’ van de BorstkankerVereniging Nederland vind je uitgebreide informatie over de BRCA-genmutaties en de gevolgen daarvan.

Mannen en BRCA

Preventieve borstverwijdering

Preventieve eierstok- en eileiderverwijdering

 

CHEK2-genmutatie
Ook een CHEK2-mutatie geeft een verhoogd risico op borstkanker.

Brochure CHEK2 en risico op borstkanker

 

Kinderwens en BRCA-mutatie

In het programma ‘Ik kom bij je slapen‘ heeft 24-jarige Lindsay, die een preventieve borstoperatie ondergaan vanwege haar erfelijke BRCA-mutatie, een dilemma. Samen met haar vriend heeft ze een kinderwens en zit met het dilemma: natuurlijke zwangerschap of ingewikkelde embryoselectie?

 


Gemist

De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl

Steun ons

Door Jong Borstkanker te steunen help je mee om passende informatie aan te bieden aan jonge vrouwen met borstkanker. Goede informatie is essentieel bij het omgaan met en verwerken van borstkanker.

Help ons mee! >>

Bestel het boekje

In het boekje ‘Als jouw wereld stil komt te staan…’ worden antwoorden gegeven op diverse onderwerpen die met borstkanker te maken hebben.

Direct bestellen >>