Soms ben je het even kwijt, soms denk je er even niet aan, soms besef je je het even niet. Maar dan ineens… Sta je bijvoorbeeld in de supermarkt en vraag je je af of degene die voor je in de rij staat het aan je kan zien… Zo’n moment waarop bij mij de bliksem weer inslaat als een bom. Waarop je weet dat het allemaal geen slechte grap, nachtmerrie of fictie is. Het is de harde realiteit. Voor nu en voor de komende tijd. Ik besef me ineens, daar in mijn uppie in de supermarkt, dat ik nog een lange weg te gaan heb. Ik zal misschien wel mijn hele leven onder behandeling blijven. Altijd zal ik gecontroleerd worden of er niet weer een of ander celletje in mijn lichaam zich heeft gemuteerd naar een kankercel.

Dat is best wel een zuur idee. Zo zuur, dat het bijna niet te behappen is. Maar ze zeggen niet voor niks: ‘When life gives you lemons, make lemonade!’. En dat is dus ook precies wat ik ga doen.. Ik wil mijn leven niet laten beïnvloeden door de kanker. Ik wil blijven leven en ik wil genieten!

Dat betekent voor mij: nog steeds eens helemaal buiten de lijntjes kleuren, nog steeds de bloemetjes buiten zetten en dancing like nobody’s watching! Want zeg nou zelf… Doing crazy shit makes life worth living right?! Daar haal ik mijn levensvreugde uit, uit die kleine gekke dingen! Soms moet je het leven niet te serieus nemen, vooral niet als er zoiets serieus ernstigs gebeurt in je leven, en gewoon genieten van de grote en kleine dingen en alles om je heen!

Die kleine dingen zijn voor mij zoiets als een kaartje krijgen. Ik heb echt mega veel lieve, oprechte, intense, mooie kaartjes gekregen de afgelopen tijd. Met heel veel hartverwarmende teksten erop. Mensen die me succes en sterkte wensen. Mensen die me een hart onder de riem willen steken. Mensen die met me te doen hebben. Mensen die me willen steunen. Ik vind dat fijn! Een heel fijn idee dat er zoveel lieve mensen aan me denken. Elke keer als er weer een kaartje binnenkomt staan er weer tranen in mijn ogen. Gewoon om het feit dat iemand de moeite neemt om me een kaartje te sturen is in deze tijd echt zo fijn en maakt mijn dag goed! Ik haal daar veel kracht en energie uit om weer verder te kunnen. Klaar om weer een chemo neer te knallen en er weer vol goede moed tegenaan te gaan!

Maar ook een wandeling maken doet me enorm goed. Frisse lucht en wandelen is echt voor mensen die op leeftijd zijn, vond ik altijd! Vroeger, toen ik nog een klein meisje was, moesten mijn zussen en ik altijd op zondag mee met mijn ouders naar het bos. “Lekker een frisse neus halen”, zei mijn vader dan altijd. Wij zaten dan met een zwaar chagrijnig gezicht achterin de auto. We hadden echt geen zin in een wandeling door de bossen! Maar mijn god, wat dank ik mijn vader op mijn blote knieën dat hij mij dit met de paplepel heeft ingegoten. Want ik haal op dit moment zoveel energie uit een wandeling. Het hoeven niet eens grote wandelingen te zijn en het hoeft ook zeker niet dagelijks. Maar in beweging blijven is echt goed, vooral in deze tijd. En ik kan het je, als kameraad in hetzelfde schuitje, echt aanraden. Get your ass outside Girl! Het is voor je eigen bestwil en zo houd je ‘de boel’ nog een beetje soepeltjes.

Ik voel me soms ook bejaard door die stomme chemo’s. Maar geloof me, na een wandeling in de frisse lucht voel ik me ineens weer even een jonge godin! Oke…Nee, niet overdrijven! Het is gewoon heel erg fijn! En stiekem zou ik je ook nog aan willen raden om eens op een afgelegen stuk te gaan wandelen, in je eentje en dan op een bepaald moment wanneer je ziet dat er niemand in de buurt is.. Dat je dan even heel hard schreeuwt. Even je longen uit je lijf. Het liefst even een paar keer achter elkaar. Dit voelt zo goed! Echt! Try it! Ik voelde me echt even als herboren. Tijdens mijn wandeling van afgelopen week heb ik dit ook gedaan en ik ben lachend en zingend terug naar huis gelopen. Terwijl ik met mijn ogen vol tranen, onder mijn zonnebril, begon aan mijn wandeling.

Zoek naar de humor in jezelf, omring je met mensen die je laten lachen en probeer van elke dag een ‘feestje’ te maken. Want het is echt waar. Je moet zelf de slingers ophangen guys… Niemand anders doet het voor je!

 

 

Bron afbeelding: pinterest.com

< Vorige column Karlijn Volgende column Karlijn >