De dag na de MRI moet ik naar het ziekenhuis in Zeist. Daar heb ik een afspraak met de arts over het behandeltraject wat er aan zit te komen. Ze onderzoekt me, doet wat testjes en we hebben in eerste instantie even een fijn gesprek. Daarna begint ze te vertellen:

“Het zal gaan om een operatie en daarbij ongeveer 24 weken chemotherapie.” SLIK. Dat is verdorie bijna een half jaar bedenk ik me stilletjes in mijn hoofd. De tranen staan alweer in mijn ogen en ik moet hier nog een heel gesprek blijven zitten. Ze vertelt verder: “Je moet gaan kiezen of je eerst wil opereren of dat je eerst wil starten met chemo. Het voordeel van eerst chemo is dat de tumor dan waarschijnlijk kleiner wordt en dat heeft dus een positief effect voor de operatie.”  Dit alles overvalt me enorm. Ik ben helemaal nog niet klaar om een keuze te kunnen maken nu, laat staan de goede. Gelukkig krijg ik van de arts nog een week bedenktijd en ik verlaat het ziekenhuis met een hoofd vol informatie, spanningen, verbaasdheid en intens verdriet.

De dag na het gesprek bij de arts heb ik in het WKZ in Utrecht een afspraak bij afdeling Genetica. Hier gaan ze onderzoeken of er een genetische oorzaak is en of het in mijn familie voorkomt. Stambomen worden er getekend en percentages berekend. Ik merk dat alle informatie, benamingen en percentages me allemaal even teveel worden. Ik kan het allemaal niet meer bolwerken in mijn koppie. Ik krijg zoveel informatie over me heen deze dagen.

Mijn ouders merken dat het me teveel wordt en vragen me of ik liever in Utrecht wil blijven, in mijn eigen huisje. Ik merk dat ik hier veel behoefte aan heb. Ik wil even alleen zijn. Mijn hoofd zit vol, maar toch vind ik het maar stil. Wanneer ik alleen ben heb ik tijd om goed na te denken, te schrijven en mooie muziek op te zetten. Ik huil keihard die avond. Alles komt er even uit. Het is gewoon echt heel veel wat er allemaal op me af komt in deze tijd.

Die avond denk ik na over wat mij kracht gaat geven in deze heftige periode. Wat wil ik? Wat heb ik nodig? Al gauw heb ik mijn antwoorden: Ik ben nou eenmaal een ‘Instagramjunkie’ en daar ligt dan dus ook de oplossing. Ik bedenk de pagina: #quotesforkarlos. (Ik hoor je denken: Karlos? Tjah, dat is dus een bijnaam waar ik nooit meer vanaf kom ben ik bang). Op deze ‘pagina’ kan ik dan quotes zetten die me kracht geven. En het leuke is, niet alleen ik kan hier quotes opzetten, ook de mensen die het fijn vinden om mij een hart onder de riem te steken kunnen deze hashtag gebruiken op Instagram. Tot op de dag van vandaag haal ik hier veel kracht uit. Elke keer lees ik alle quotes die geplaatst zijn met een lach en een traan. Zoiets kleins, maar het is voor mij nu heel belangrijk en waardevol.

Na dagen van afspraken heb ik een dagje ‘vrij’. Die dag heb ik afgesproken om met een vriend te gaan wandelen. We gaan naar de Hei en daar wandelen we een paar uur. We kletsen, we hebben lol en hebben fijne gesprekken. We eten nog wat en voor het eerst heb ik weer even het idee dat ik leef. Even geen ziekenhuis. Even weer Karlijn zijn. Tuurlijk weet ik dat die ‘druif’ er nog steeds zit, maar het voelt goed om er niet de hele dag mee bezig te zijn. Deze dag had ik gewoon even helemaal nodig tussen al die stomme ziekenhuisafspraken door.

Een emotionele achtbaan is het, emoties schieten van hot naar her. De ene dag ben ik verdrietig, dan weer heel positief en blij en ook merk ik dat ik boos ben. Boos op deze wereld. Dat er zo’n ziekte als kanker bestaat en dat IK dit moet krijgen. Dikke vette pech. I know. Maar het is zo oneerlijk. Ik vind het gewoon even heel stom dat ik niet meer zorgeloos mijn weekend in kan gaan. Zoals bijna alle leeftijdsgenoten die ik ken dat wel kunnen. Ik wil gewoon lekker wijntjes drinken, dansen als nooit tevoren en niet nadenken over al die stomme keuzes en heftige dingen die me te wachten staan.

Het zou op sommige momenten best wel fijn zijn om deze last te kunnen delen. Net zoals in de film ‘The lord of the rings’. Daar draagt Sam soms ook wel eens ‘de last’ van de ring voor Frodo. Ik zou soms even mijn borst eraf willen schroeven en hem door willen geven. Zo van: “Hier, alsjeblieft, draag jij hem maar even”. Dan ben ik even verlost en kan ik weer zorgeloos genieten van het leven. Maar helaas, ik leef niet in een elfenwereld of in films. Dit is de realiteit. Ik moet er maar ‘gewoon’ mee (leren) dealen.

 

Bron afbeelding: privécollectie Karlijn

< Vorige column Karlijn Volgende column Karlijn >