De dag na de chemo treedt de eerste bijwerking van de chemotherapie mijn lichaam binnen. Een ongekende vermoeidheid overheerst. Ik ben te moe om iets ondernemen, deel te nemen aan een gesprek en zelfs tv kijken kost mij te veel energie. Ik lig op de bank en slaap bijna de hele dag. Hoe hard ik me ook probeer te verzetten, ik kan mijn ogen niet lang ophouden. De keren dat ik wakker ben, neem ik de voorgeschreven medicatie in om misselijkheid te voorkomen, drink ik wat of probeer ik iets vloeibaars te eten. De dag gaat in een waas aan me voorbij.

Door de chemokuur zakt het aantal afweercellen in mijn lichaam aanzienlijk. Om de afweer een handje te helpen moet ik vierentwintig uur na de chemo een injectie zetten, die de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert. De arts is vrij luchtig over de injectie en vertelt kort iets over de bijwerkingen die soms worden ervaren. Mede door haar luchtigheid verwacht ik er dan ook niet veel last van te hebben, maar dat blijkt heel anders uit te
pakken. Als ik in de ochtend na de injectie wakker word voel ik me een oude vrouw. Het voelt alsof mijn lichaam is overreden door een vrachtwagen en ik daarna een marathon heb gelopen. Bij elke beweging die ik maak, voel ik een ongekende pijn in alle spieren en
botten van mijn lichaam. Als een oude kreupele dame strompel ik naar beneden, de trap af. Als mijn vriend me een knuffel wil geven, kan ik wel huilen van de pijn in mijn lijf.

De combinatie van vermoeidheid en enorme pijn vallen me zwaar. Zo zwaar dat ik zelfs een moment heb waarop ik het echt niet meer zie zitten. Mijn moeder zit bij me op de bank als ik in huilen uitbarst. Verdrietig en vol onmacht stamel ik: “Als het zo 6 kuren moet dan laat maar, dan ga ik nog liever dood”. Ik kijk mijn moeder aan en zie de tranen in haar ogen staan. Ze pakt me stevig vast en zegt sussend: “Het komt wel goed lieverd. Volgende keer gaat het beter, wacht maar af”. Ik realiseer me dat ik geen keuze heb, ik moet doorgaan en het enige wat ik kan doen, is aftellen.

 

Bron afbeelding: http://bit.ly/2fCXpcy

< Vorige column Elja Volgende column Elja >