Uiteindelijk komt het lang verwachte telefoontje met de twee operatiedata. Er zullen namelijk twee operaties plaatsvinden. Bij de eerste operatie gaan de artsen stukjes weefsel wegnemen onder de tepel, daarbij wordt de onderkant van de tepel los gemaakt. Zo wordt getest of de tepel kankervrij is en of hij de verminderde doorbloeding aankan. Bij de tweede operatie zal de chirurg mijn linkerborst met de kwaadaardige tumor verwijderen en wordt ook meteen preventief mijn rechterborst verwijderd. De plastische chirurg neemt daarna de operatie van hem over en plaatst direct siliconenprotheses.

Op de een of andere manier ben ik voor de eerste operatie niet echt zenuwachtig. Deze operatie is een peulenschil tegenover de tweede operatie. Het enige waar ik tegenop zie, is de misselijkheid na de narcose. Gelukkig hebben we daar een goede oplossing voor gevonden. Ik krijg voordat ik wakker word een medicijn in het infuus tegen de misselijkheid (wat in mijn geval goed helpt). De eerste operatie duurt niet lang en ik word al snel wakker op de uitslaapkamer. Op de uitslaapkamer hoef ik niet lang te blijven en ik mag al snel terug naar de afdeling. Gelukkig, want ik moet nodig plassen en op de pan (je weet wel zo’n ijzeren ding om in bed te plassen) lukt het dus echt niet! Samen met mijn vriend en de verpleegkundige kijk ik naar de incisie die ze hebben gemaakt. Het ziet er bebloed maar niet echt eng of heel lelijk uit. Snel daarna mogen we naar huis.

Ik heb geen pijn en ben niet misselijk. Wel is een van de tepels wat koud wat een teken is van verminderde doorbloeding. Door voorzichtig de huid te masseren probeer ik de doorbloeding te verbeteren. Bij het naar bed gaan gaat het echter mis! De doorbloeding was zeker verbeterd, het bloed stroomt in een straaltje uit de incisie aan de linkerkant. Gelukkig had ik net een handdoek op bed gelegd want al snel zit alles onder de druppels bloed. Een beetje geschrokken maken mijn partner en ik samen de wond schoon en plakken hem netjes af met zelf gefabriceerde hechtingstrips (dat is dus het nadeel als je zover weg van je eigen woonplaats wordt geopereerd, je gaat niet zomaar even langs). De dagen daarna kleurt alles rondom de sneden flink geel, groen en paars. Maar ach, dat zal nog wel wat erger worden na de volgende operatie. Eind van die week volgt positief nieuws: de biopt is negatief op kankercellen!

Langzaam kruipt de tijd voorbij en komt ook de grote operatie dichterbij. Ondanks dat ik zoveel mogelijk van de kleine dingen probeer te genieten, voel ik dat ik onbewust nerveus ben. Nerveus voor hoe het gaat uitzien of ik veel pijn ga hebben en of er nog nabehandeling nodig is.

 

(Bron afbeelding)

< Vorige column Elja Volgende column Elja >