Chemotherapie

Chemotherapie was naar mijn mening altijd iets wat alleen maar bij heel ernstig zieke mensen werd toegediend. Toen ik zelf chemotherapie moest ondergaan, kon ik dat maar moeilijk bevatten. Ik zag er enorm tegen op en het beangstigde me. Met dit hoofdstuk in de brochure, hoop ik dat je een goed beeld krijgt van wat chemotherapie is en wanneer dit wordt toegepast, zodat jouw angst hopelijk wat afneemt.

In dit hoofdstuk staan tips en suggesties, je leest meer over infuus prikken, een mammaprint, haaruitval, pruik, hoofdhuidkoeling, hoofdbedekking, overgang en misselijkheid. Daarnaast zijn er foto’s van lotgenotes met verschillende manieren van hoofdbedekking en een misselijkheidstape. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.

 

Chemotherapie
Brochure Borstkanker en chemotherapie geschreven door Ria Bremer en prof. dr. J.G.M. Klijn

Brochure KWF Chemotherapie

Bestel gratis boekje AVL 107 Vragen over cytostatica

Wanneer chemotherapie? Voor de borstoperatie, na de borstoperatie, na de okselklieroperatie? Neo-adjuvante en adjuvante chemotherapie

 

Late gevolgen
Late gevolgen zijn mogelijke gevolgen die de behandeling tegen borstkanker op lange termijn kan veroorzaken. Soms ontstaan ze tijdens je behandeling, maar ze kunnen ook pas jaren na afloop van je behandeling ontstaan. Voorbeelden zijn: vermoeidheid, cognitieve klachten, lymfoedeem, zenuwpijn, onvruchtbaarheid, depressie en hartklachten.

Artikel B-magazine Chemobrein over de invloed van kanker en de kankerbehandeling op geheugen en concentratie.

Lezing Chemobrein van professor Sanne Schagen over cognitieve problemen bij kankerpatiënten. Wat zijn de feiten? Wat is een chemobrein en wat is het niet?

Cognitieve problemen na kanker

Lezing Hartproblemen bij mensen met borstkanker door professor Angela Maas. Hartfalen kan ook voorkomen bij jonge borstkankerpatiënten, met name als er een herhaling van chemokuren nodig is. Hoe groot de kans op hartfalen is als gevolg van de behandelingen voor borstkanker hangt af van verschillende factoren. In zijn algemeenheid geldt voor radiotherapie bijvoorbeeld: hoe jonger, hoe meer schade aan hartkleppen en kransslagaders en dus hoe groter het risico op hartfalen.

 

Hoofdhuidkoeling (cold cap methode)
Haaruitval door chemotherapie kan door hoofdhuidkoeling worden verminderd met de cold cap methode. Op de website Geef haar een kans lees je er meer over.

 

Haar doneren
Via Stichting Haarwensen kan je je haar doneren om daarmee een pruik van echt haar te laten maken voor kinderen die als gevolg van een medische behandeling of een andere oorzaak kaal zijn of worden zonder dat daar kosten aan verbonden zijn voor de ouders.

 

Pruiken (haarwerken)
Op de website van de SEMH (Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Medische Hulpmiddelen) vind je een overzicht van erkende haarwerkenleveranciers.

Er zijn ook haarbanden met daaraan een stuk kunsthaar die je in combinatie met een muts, pet, hoed of sjaal naar keuze draagt zodat het lijkt alsof er onder je hoofdbedekking je eigen haar zit wat eronder uitsteekt. Bij de haarwerkenleveranciers kan hiervoor terecht.

Zo’n haarband kan ook van je eigen afgeknipte haar of van gedoneerd haar worden gemaakt bij het bedrijf Toupim. Deze zijn wel duurder dan die van kunsthaar.

 

Hoofdbedekking
Voor wie even of juist liever helemaal geen pruik of haarband wil dragen, maar wel het hoofd wil bedekken, zijn er ook andere opties zoals hoeden, petten, baretten, (zachte slaap-) mutjes, sjaals, hoofddoeken, bandana’s en Buff’s. Kijk maar eens in de Hoofdzakengids.

 

Tips om je kaalheid te camoufleren met make-up en sjaaltjes
In de onderstaande filmpjes legt een Engels meisje met alopecia duidelijk uit hoe zij haar kaalheid van haar hoofd, wenkbrauwen en wimpers camoufleert.
– Hoe je een Buff kan dragen;
– Hoe je simpel een sjaal om je hoofd kan omdoen;
– Hoe je wenkbrauwen kan tekenen;
– Hoe je eyeliner opbrengt;
– Hoe je valse wimpers kan opplakken.

 

 

 

Gemist
De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl

Steun ons

Door Jong Borstkanker te steunen help je mee om passende informatie aan te bieden aan jonge vrouwen met borstkanker. Goede informatie is essentieel bij het omgaan met en verwerken van borstkanker.

Help ons mee! >>

Bestel het boekje

In het boekje ‘Als jouw wereld stil komt te staan…’ worden antwoorden gegeven op diverse onderwerpen die met borstkanker te maken hebben.

Direct bestellen >>