Chemotherapie

Chemotherapie was naar mijn mening altijd iets wat alleen maar bij heel ernstig zieke mensen werd toegediend. Toen ik zelf chemotherapie moest ondergaan, kon ik dat maar moeilijk bevatten. Ik zag er enorm tegen op en het beangstigde me. Met dit hoofdstuk in de brochure, hoop ik dat je een goed beeld krijgt van wat chemotherapie is en wanneer dit wordt toegepast, zodat jouw angst hopelijk wat afneemt.

In dit hoofdstuk staan tips en suggesties, je leest meer over infuus prikken, een mammaprint, haaruitval, pruik, hoofdhuidkoeling, hoofdbedekking, overgang en misselijkheid. Daarnaast zijn er foto’s van lotgenotes met verschillende manieren van hoofdbedekking en een misselijkheidstape. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.

 

Mammaprint
MammaPrint is een test waarmee wordt bepaald hoe agressief een borsttumor is. Op basis van de uitkomst van MammaPrint kan de behandelend arts beter bepalen welke behandeling het beste is.

Chemotherapie
Op website van de BVN kun je informatie vinden over: Wat is chemotherapie?, Wanneer chemotherapie?, Cytostatica (de chemo), Infuus, tablet of injectie?, Algemene bijwerkingen, Bijwerking haaruitval.

Wanneer chemotherapie?
Voor de borstoperatie, na de borstoperatie, na de okselklieroperatie? Neo-adjuvante en adjuvante chemotherapie

Brochures
Brochure KWF Chemotherapie
Brochure Borstkanker en chemotherapie geschreven door Ria Bremer en prof. dr. J.G.M. Klijn
Brochure KWF Borstkanker
Artikel BVN Chemobrein over de invloed van kanker en de kankerbehandeling op geheugen en concentratie

Hoofdhuidkoeling (cold cap) tegen haaruitval
Geef haar een kans voor vragen over haaruitval bij chemotherapie en de kans op vermindering van haaruitval door hoofdhuidkoeling; de cold cap methode.

Pruiken (haarwerken)
Waar je op kunt letten is het NVHO keurmerk voor de haarwerker.

Op de website van de SEMH (Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Medische Hulpmiddelen) vind je een overzicht van erkende haarwerkenleveranciers (rechtsboven in kan je zoeken op plaats en/of postcode, kies verder bij Regeling: HWK (HWK=haarwerken).

Ook via het buitenland kun je pruiken bestellen.
Wig Salon is een Amerikaanse website waar je goedkoop pruiken kunt bestellen. Beneden de $180 wordt het pakketje niet gecontroleerd en het kan voordelig zijn om op deze wijze een pruik te bestellen (zie Consuwijzer).


Haar doneren
Via Stichting Haarwensen kan je je haar doneren om daarmee een pruik van echt haar te laten maken voor kinderen die als gevolg van een medische behandeling of een andere oorzaak kaal zijn of worden zonder dat daar kosten aan verbonden zijn voor de ouders.


Hoofdbedekking
Voor wie even of juist liever helemaal geen pruik wil dragen, maar wel het hoofd wil bedekken, zijn er ook andere opties zoals hoeden, petten, baretten, (zachte slaap-) mutjes, sjaals, hoofddoeken, bandana’s en Buff’s. In de Hoofdzakengids, gemaakt door een (ex-)kankerpatiënte, vind je een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden die er zijn en waar je deze hoofdbedekkingen kan kopen.

De Toupim is een deel van een pruik, alleen dat deel dat onder een petje of sjaal uitkomt, bevestigd aan een zachte haarband. Het wekt de schijn van een eigen haardos. Een Toupim kan je combineren met allerlei verschillende petjes, mutsjes, hoedjes of sjaaltjes. Je kan ook een Toupim van je eigen haar laten maken.

Youtube-filmpjes over het camoufleren van kaalheid met make-up en sjaaltjes
In de onderstaande filmpjes legt een Engels meisje met alopecia duidelijk uit hoe zij haar kaalheid van haarhoofd, wenkbrauwen en wimpers camoufleert.
– Hoe je een Buff kan dragen;
– Hoe je simpel een hoofddoek kan omdoen;
– Hoe je wenkbrauwen kan tekenen;
– Hoe je eyeliner opbrengt;
– Hoe je valse wimpers kan opplakken.

Diversen
Cancer Collection is een webshop die producten en diensten voor kankerpatiënten en hun naasten ontwikkelt en verzamelt. Voor patiënten biedt het een variatie aan mogelijkheden voor verzorging van lichaam en geest. Familie, vrienden en andere betrokkenen vinden in de webshop attenties om hun dierbaren en zichzelf op een prettige en frisse manier te blijven steunen. ‘Kanker heb je nooit alleen’ is hierbij het uitgangspunt.

Stichting White Orchid Foundation ondersteunt kankerpatiënten op mentale en/of geestelijke wijze. Voor het jaar 2013 werd hiertoe een speciale kalender ontwikkeld waarin vrouwen met haaruitval door de borstkankerbehandeling model staan.

 

 

Gemist
De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl

Steun ons

Door Jong Borstkanker te steunen help je mee om passende informatie aan te bieden aan jonge vrouwen met borstkanker. Goede informatie is essentieel bij het omgaan met en verwerken van borstkanker.

Help ons mee! >>

Bestel het boekje

In het boekje ‘Als jouw wereld stil komt te staan…’ worden antwoorden gegeven op diverse onderwerpen die met borstkanker te maken hebben.

Direct bestellen >>