Checklist Jong Borstkanker
Bereid je voor op de gesprekken
De Borstkankerverenining Nederland heeft speciaal voor jonge vrouwen met borstkanker een checklist Jong en borstkanker ontworpen waarmee jij je kunt voorbereiden op gesprekken. Daarnaast hebben zij een voorlichtingsfilm voor jonge vrouwen met borstkanker gemaakt met daarin een arts en Nessa aan het woord. Bekijk de voorlichtingsfilm ook hieronder.
Als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt of (mogelijk) erfelijk belast bent met borstkanker, staat je wereld waarschijnlijk op z’n kop. Als je eerste emoties wat geluwd zijn, merk je dat er beslissingen genomen moeten worden over hoe nu verder. Beslissingen waarin jij een actieve rol kunt hebben. Kernvragen zijn dan: ‘Wat wil ík?’ en ‘Wat vind ík belangrijk?’. Je huisarts, maar bijvoorbeeld ook je behandelend arts, verpleegkundige en/of genetisch consulent kunnen belangrijke gesprekspartners zijn die je veel informatie kunnen geven. Om ervoor te zorgen dat je niks vergeet te vragen tijdens dergelijke gesprekken is een checklist een handig hulpmiddel. Op de website b-bewust.nl kun je je eigen persoonlijke checklist aanmaken en bijhouden voor elk gesprek.
ln Nederland krijgt één op de acht vrouwen borstkanker. Bij vrouwen onder de dertig jaar komt borstkanker nauwelijks voor. Als borstkanker je op jonge leeftijd treft, krijg je met heel andere problemen te maken dan oudere patiënten. Zoals bijvoorbeeld moeite om een relatie te krijgen, ongewenste kinderloosheid, de overgang waar je eigenlijk nog helemaal niet aan toe was en gevolgen voor je studie of werk. Terwijl er van alles op je af komt, is het belangrijk om stil te staan bij wat je belangrijk vindt bij je behandeling en wat jij wilt weten. Probeer hiervoor momenten van rust te vinden.