Borstreconstructie

Je kunt een borstreconstructie overwegen nadat je een borstoperatie hebt gehad. De mogelijkheid bestaat om tijdens de borstamputatie ook een reconstructie te laten uitvoeren. Het kan fijn zijn om te weten dat er verschillende mogelijkheden bestaan om een borst te laten reconstrueren.

Al die verschillende mogelijkheden zijn uitgelegd in mijn boekje. Daarnaast heb ik jonge lotgenotes bereid gevonden te poseren voor mijn boekje. Je kunt in dit hoofdstuk duidelijke, mooie foto’s van dappere jonge dames, per reconstructiemogelijkheid bekijken. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.

 

Borstreconstructie
In de KWF brochure Borstreconstructie staan hoofdstukken over:

  • reconstructies met een inwendige prothese (de expandermethode en de rugspiermethode)
  • reconstructie met eigen weefsel (TRAM- en DIEP-methode)
  • tepel- en tepelhofreconstructie
  • eventuele aanpassing van de gezonde borst

Mogelijkheden van borstreconstructie

Ervaringsverhalen van verschillende borstreconstructies met foto’s

 

Postoperatieve beha’s
Als je net aan je borst bent geopereerd, dan kan een gewone beha te pijnlijk zijn om te dragen. De comfortabele Carefix beha’s van Emdaplast zijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen die net een borstoperatie hebben ondergaan. Ook Amoena heeft post-operatieve beha’s met een voorsluiting die je ook kan dragen na een borstreconstructie. American Breast Care heeft ook post-surgical recovery bras.

 

Tepelreconstructie en tepeltatoeage
Tepelreconstructie
Tepelhoftatoeage (dermatografie)
Soms kun je beter naar een goede tatoeëerder gaan: Vinnie is de man van de 3D-tepeltattoo  en Little Vinnie’s tepeltatoeages

Uitzending van ‘Focus – Een nieuwe neus’ over o.a. tepeltatoeages en informatie over een operatietechniek waarbij de chirurg het gevoel in de borst probeert terug te geven na een borstreconstructie.

 

Lipofilling
Lipofilling (autologe vettransplantatie bij partiële defecten van de borst) maakt gebruik van het verplaatsen van lichaamseigen vetcellen uit bijvoorbeeld de buik of de dij naar de borst om vorm-, symmetrie- en volumeverschillen van de borst te kunnen behandelen.
Lipofilling wordt vergoed vanuit de basisverzekering onder bepaalde voorwaarden.

 

Siliconenimplantaten
Laat je controleren als je PIP of M-implantaten hebt. Sinds april 2015 zijn plastisch chirurgen begonnen met het registreren van borstimplantaten. Wanneer blijkt dat een bepaald type implantaat niet veilig is, kan de arts via deze registratie achterhalen wie dit type implantaat heeft.

In de discussie over de veiligheid van borstimplantaten, dringt Borstkankervereniging Nederland aan op meer onderzoek en duidelijkheid over de veiligheid daarvan. Bij borstimplantaten zijn dat klachten als vermoeidheid, droge mond, gewrichtsklachten en een licht verhoogde kans op een vorm van lymfeklierkanker: ALCL. Er is ondertussen hierover meer nieuws. Het televisieprogramma Radar heeft er ook een uitzending van gemaakt (Project The Implant Files).

 

Literatuur
Het borstkanker boek – Auteurs: H. Oldenburg & J. Vrancken Peeters

Alles over borstkanker – Auteurs: H. Oldenburg & J. Vrancken Peeters

 

Gemist
De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl

Steun ons

Door Jong Borstkanker te steunen help je mee om passende informatie aan te bieden aan jonge vrouwen met borstkanker. Goede informatie is essentieel bij het omgaan met en verwerken van borstkanker.

Help ons mee! >>

Bestel het boekje

In het boekje ‘Als jouw wereld stil komt te staan…’ worden antwoorden gegeven op diverse onderwerpen die met borstkanker te maken hebben.

Direct bestellen >>