Borstamputatie

 

Het bericht dat je een borstamputatie moet ondergaan, kan enorm heftig zijn. Zo’n jong lichaam en dan al zo’n ingrijpende operatie. Je zou voordat de operatie plaatsvindt foto’s van je borst kunnen maken. Wellicht heb je in de toekomst behoefte om ze te bekijken.

Deze en nog meer tips lees je in mijn boekje. Daarnaast geef ik uitleg over de operatie, over diverse soorten protheses, (prothese)lingerie, (prothese)badmode en kledingtips als je kiest voor geen reconstructie. In dit hoofdstuk staan foto’s van dappere jonge vrouwen die dit dragen en die een borstamputatie hebben ondergaan. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.

 

Borstamputatie/-ablatie
Borstamputatie/-ablatie: Bij een borstablatie wordt alleen de borstklier verwijderd en bij een borstamputatie worden daarnaast ook de okselklieren weggenomen.

 

Brochures
Brochure ‘Borstkanker en Chirurgie’ van Ria Bremer dr. E.J.Th. Rutgers.

Brochure KWF Borstkanker

 

Postoperatieve beha’s na mastectomie/reconstructie
Als je net aan je borst bent geopereerd, dan kan een gewone beha te pijnlijk zijn om te dragen. De comfortabele Carefix beha’s van Emdaplast zijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen die net een borstoperatie hebben ondergaan. Ook Amoena heeft post-operatieve beha’s met een voorsluiting die je ook kan dragen na een borstreconstructie. American Breast Care heeft ook post-surgical recovery bras.

 

Hartkussen
Na een operatie van de borst en/of de okselklieren, is de behandelde plek extra kwetsbaar. Door een hartkussentje onder de arm te leggen of te dragen, kan het zorgen voor een prettige houding, de pijn verzachten en worden zwellingen, stuwingen en spanning in de schouder met het dragen van het kussentje verlicht. Je kan zelf een hartkussen maken of kopen voor 5 euro bij Stichting Heart Pillow of gratis ontvangen in het ziekenhuis.

 

Hoe kom je aan een borstprothese?
Dit is een voorlichtingsfilmpje over de aanschaf van je eerste borstprothese.

Een erkende borstprotheseleverancier levert een borstprothese dat goed bij jou past en is een professional die door opleiding en ervaring precies weet hoe te handelen. Op de website van de SEMH (Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Medische Hulpmiddelen) vind je een overzicht van erkende mammacareleveranciers.

Voor een maatwerkprothese van de gehele of deel van borst kan je bijvoorbeeld tercht bij Prevoo Maatwerk.

Stichting Breiboezems maakt gebreide borstprotheses als een goed alternatief voor siliconen borstprotheses. Ze zijn van katoen, comfortabel (lichtgewicht en ademend), wasbaar en voelen als ‘echt’ aan. Daarnaast zijn deze BreiBoezems ook beschikbaar in een halve variant, speciaal ontwikkeld voor vrouwen die borstsparend zijn geopereerd. Deze halve variant geeft meer volume aan de borstsparende borst.

ProudBreast maakt borstprotheses (Qups) die comfortabel (lichtgewicht, ademend schuim met een katoenen of polyester hoesje eromheen) en wasbaar zijn. Je kan het vast naaien aan je reguliere of prothese beha.

 

Prothesebeha’s en -badmode na een borstamputatie
Hieronder vind je een lijstje met bedrijven voor confectie prothesebeha’s, -sportbeha’s, -hemdjes, -shirts met korte en lange mouwen, -jurkjes en -badmode en een bedrijf waar je badmode op maat kan laten maken. Meestal heeft je borstprotheseleverancier verschillende merken hiervan in de collectie.
Abraso
American Breast Care
– Amoena
Anita
– Badmode op maat
– Basko
– Sensiform
Silima
– ook zijn er verschillende webwinkels waar je prothesebeha’s en -badmode kan vinden.

 

Liever geen borstreconstructie
De website Ronduit plat is speciaal voor en door vrouwen die een- of tweezijdig plat door het leven gaan na borstamputatie, en vrouwen die meer informatie zoeken omdat ze voor de keuze staan. Met hun Fotoproject ’21 geven ze meer zichtbaarheid aan de keuze voor plat na borstamputatie. Er is ook een privé Facebookgroep Ronduit Plat.

 

Beha’s, badkleding, tops en shirts voor vrouwen die geen prothese(s) dragen
Ria Delver Lingerie in Den Haag. Het kan zijn dat haar website niet bereikbaar is. Hierbij een interview met Ria Delver.
Moi Lingerie van Janny Karst in Gees.

 

Kledingtips voor vrouwen zonder borst(en)
AMAZOS van Marianne Akkermans
Style Consulting

 

Kunstenaarsproject zwemkleding voor vrouwen zonder borst(en)
Monokini2

 

Vergoedingen zorgverzekering
Op zoek naar een zorgverzekering die borstprothesen, plakstrips of prothesebeha’s vergoedt? Independer heeft voor je op een rijtje gezet wat de (aanvullende) vergoedingen per verzekeraar zijn.

 

Literatuur
Het borstkanker boek – Auteurs: H. Oldenburg & J. Vrancken Peeters

Alles over borstkanker – Auteurs: H. Oldenburg & J. Vrancken Peeters

 

 

Gemist
De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl

 

Steun ons

Door Jong Borstkanker te steunen help je mee om passende informatie aan te bieden aan jonge vrouwen met borstkanker. Goede informatie is essentieel bij het omgaan met en verwerken van borstkanker.

Help ons mee! >>

Bestel het boekje

In het boekje ‘Als jouw wereld stil komt te staan…’ worden antwoorden gegeven op diverse onderwerpen die met borstkanker te maken hebben.

Direct bestellen >>