Borstamputatie

 

Het bericht dat je een borstamputatie moet ondergaan, kan enorm heftig zijn. Zo’n jong lichaam en dan al zo’n ingrijpende operatie. Je zou voordat de operatie plaatsvindt foto’s van je borst kunnen maken. Wellicht heb je in de toekomst behoefte om ze te bekijken.

Deze en nog meer tips lees je in mijn boekje. Daarnaast geef ik uitleg over de operatie, over diverse soorten protheses en prothesebadmode, -lingerie en -kleding. In dit hoofdstuk staan foto’s van dappere jonge vrouwen die dit dragen en die een borstamputatie hebben ondergaan. Mocht je naar aanleiding daarvan meer informatie willen, dan verwijs ik naar de onderstaande links of download direct folders en brochures door op de gearceerde tekst te klikken.

 

Borstamputatie/-ablatie
Borstamputatie/-ablatie: Bij een borstablatie wordt alleen de borstklier verwijderd en bij een borstamputatie worden daarnaast ook de okselklieren weggenomen.

Brochures
Brochure ‘Borstkanker en Chirurgie’ van Ria Bremer dr. E.J.Th. Rutgers.

Brochure KWF Borstkanker

 

Postoperatieve beha’s na mastectomie of borstsparende operatie
Als je net aan je borst bent geopereerd, dan kan een gewone beha te pijnlijk zijn om te dragen. De comfortabele Carefix beha’s en hemdjes van Emdaplast zijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen die net een borstoperatie hebben ondergaan. Ook Amoena heeft post-operatieve beha’s met een voorsluiting die je ook kan dragen na een borstreconstructie. American Breast Care heeft ook post-surgical bras.

Hoe kom je aan een borstprothese?
Dit is een voorlichtingsfilmpje over de aanschaf van je eerste borstprothese. Een erkende borstprotheseleverancier levert een borstprothese dat goed bij jou past en is een professional die door opleiding en ervaring precies weet hoe te handelen. Op de website van de SEMH (Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Medische Hulpmiddelen) vind je een overzicht van erkende mammacareleveranciers (rechtsboven in kan je zoeken op plaats en/of postcode, kies bij Regeling: MMC (MMC=mammacare). Hier vind je een overzicht van leveranciers die op maat gemaakte borstprothesen leveren voor de enkeling bij wie een ‘confectieprothese’ niet geschikt is. Je kan bijvoorbeeld bij Prevoo Maatwerk een prothese van de gehele of deel van borst laten maken.

Stichting Breiboezems maakt gebreide borstprotheses als een goed alternatief voor siliconen borstprotheses. Ze zijn van katoen, comfortabel (lichtgewicht en ademend), wasbaar en voelen als ‘echt’ aan.

Prothesebeha’s en -badmode na een borstamputatie
Hieronder vind je een lijstje met bedrijven voor confectie prothesebeha’s, -sportbeha’s, -hemdjes, -shirts met korte en lange mouwen, -jurkjes en -bademode en een bedrijf waar je badmode op maat kan laten maken. Meestal heeft je borstprotheseleverancier verschillende merken hiervan in de collectie.

– Basko

– Sensiform

Silima

– Amoena

Anita

American Breast Care

– Jamu Mastectomybras

Cyell

– KMI Mammacare

– Badmode op maat

– ook zijn er verschillende webwinkels waar je prothesebeha’s en -badmode kan vinden.

 

Beha’s, badkleding, tops en shirts voor vrouwen met één borst die geen prothese dragen

Ria Delver Lingerie

Kleding voor vrouwen met één borst die geen prothese dragen

Amazos

Ontboezeming

Kunstenaarsproject zwemkleding voor vrouwen met één borst

Monokini2

 

Vergoedingen zorgverzekering
Op zoek naar een zorgverzekering die borstprothesen, plakstrips of prothesebeha’s vergoedt? Independer heeft voor je op een rijtje gezet wat de (aanvullende) vergoedingen per verzekeraar zijn.

 

 

Gemist
De lijst met links naar websites is niet compleet. Weet jij een website waar betrouwbare informatie te vinden is over borstkanker, mail het naar info@jongborstkanker.nl

Steun ons

Door Jong Borstkanker te steunen help je mee om passende informatie aan te bieden aan jonge vrouwen met borstkanker. Goede informatie is essentieel bij het omgaan met en verwerken van borstkanker.

Help ons mee! >>

Bestel het boekje

In het boekje ‘Als jouw wereld stil komt te staan…’ worden antwoorden gegeven op diverse onderwerpen die met borstkanker te maken hebben.

Direct bestellen >>